Korištenje nekontroliranog uzgoja bogatog vitaminima u kuhanju
Korov raste kakogod i gdjegod - možete se žaliti zbog njega ili ga iskoristiti. Mnoge tvrdoglave biljke su vrlo pogodne za upotrebu u kuhanju. Često daju našem tijelu više hranjivih sastojaka od dobro njegovanog povrća. U ovom ćemo Vam članku pokazati prilično jedinstven način kako da ga suzbijete i upoznat ćemo Vas sa šest jestivih korova koji savršeno nadopunjuju zdravu prehranu. VAŽNO: Berite korov koji možete jasno prepoznati! Najbolje vrijeme za branje je ujutro kada je bilje još sočno i svježe.
Raznoliko i slobodno
Bogat vitaminima
Stari dobri maslačak lako je prepoznatljiv i s njim ne možete pogriješiti, jer su sve njegove komponente jestive. Jedini dio koji ne biste trebali koristiti je bijelo mlijeko koje izlazi iz stabljike. Maslačak se svojim sadržajem vitamina A i C definitivno može natjecati sa zelenom salatom, a tijelu također pruža puno proteina i kalija. Jeste li ubrali malo previše revnosno? Nije važno - maslačak se može smrznuti i kasnije upotrijebiti. Osim aromatične salate, cvjetovi se mogu koristiti i za pravljenje ukusnih čajeva. Najpoznatiji proizvod od cvjetova je vjerojatno sirup od maslačaka.
Zamjena za špinat
Kopriva je među najnepopularnijim vrtnim korovima – mislimo da je to potpuno neopravdano. Strahovani listovi prepuni su vitamina C, željeza i kalcija. Kao ljekovita biljka kopriva se čak koristi i za liječenje reumatizma i infekcija urinarnog sustava. Prilikom branja i pripreme listova treba nositi rukavice, ali listovi brzo izgube žar kad se pare ili temeljito nasjeckaju. Listovi se mogu pripremiti na isti način kao i špinat ili možete korov koristiti za pravljenje ukusnog pesta. Koprive se mogu koristiti i za pravljenje srdačnih jela - kao nadjev za raviole ili u juhu.
Our TIP: Priroda će također cijeniti ako u svom vrtu ostavite nekoliko kopriva. Oni su važno utočište insekata i izvor hrane za mnoge vrsta leptira.
Začinjena aroma
Sedmolist nastavit će se vraćati bez obzira na to što radite. Ako još nije osvojio Vaš vrt, možete ga potražiti na rubu šuma - korov radije raste u mjestima u poluhladu. Mladi listovi s blago začinjenom aromom izvrsnog su okusa, a okusom podsjećaju na mješavinu mrkve i peršina. Preporučljivo je brati ih, zbog količine Vitamina A i minerala koju posjeduju njegovi listovi – sedmolist čak i nadmašuje kelj u ulozi prve regionalne superhrane. Mogu se iskoristiti i stabljike i cvjetni izdanci. Svojom začinjenom aromom, sedmolist je savršena biljka za salatu od krumpira; poput špinata, također se može koristiti za pravljenje pirea. Ili dajte svom zelenom smoothie-u dodatnu svježinu s nekoliko listova – nećete požaliti!
Prilično gorak
Puzava dobričica je lako prepznatljiva po svojim malim ljubičastim plodovima. Ako ne raste na Vašem travnjaku, isplativo je pogledati ispod ograde i grmlja. Puzava dobričica se voli širiti gdje god je hladno i vlažno. Dobro je ne nabirati previše zgužvanog lišća odjednom - oni jesu bogati vitaminom C, ali su prilično gorki. Da biste ga okusili, možete dodati malu količinu biljnom maslacu ili biljnom kvarku. Listovi se odlično slažu i u salatama, gulašima i omletima. Cvjetovi i vrhovi izdanka se mogu također jesti Budući da imaju prilično slatkast okus, dobro se slažu s rafiniranim slasticama.
Ukus češnjaka
Medvjeđi luk možete naći na livadama i šumama od ožujka do sredine svibnja. Ali pazite: Kako se lišće teško razlikuje od lišća otrovnog ljiljana, postoji veliki rizik od zabune! U usporedbi s cvijetom, listovi medvjeđeg luka su matirani s donje strane. Također možete prepoznati medvjeđi luk po mirisu češnjaka i nakon što ga neko vrijeme budete brali, ruke će Vam poprimiti isti miris. Vjerojatno ste čuli za pesto i umake napravljene od medvjeđeg luka. Zahvaljujući aromatičnom okusu, medvjeđi luk jedan je od najukusnijih korova i neizostavan dio jelovnika mnogih restorana.
Bogata proteinima
Istrebljenje obične mišjakinje gotovo je nemoguće. Srećom, možete jesti i njeno lišće. Uz visoki udio proteina i magnezija, zeljasta biljka poznata je i po blagom aromatičnom okusu. Dobro uspijeva u juhama ili salatama, ali obična mišjakinja se može koristiti i u biljnom maslacu ili namazima. Običnu mišjakinju lako možete pronaći jer preferira rasti na padinama poput praznih obradivih površina, rasadnika ili na otvorenim putevima.